13 Aralık 2011 Salı

Sofradaki Şifa Kaynağı: Maydanoz

 ElLEzZa Saylangoz Kremi

Maydanoz yemeklerde, salatalarda kullandığımız lezzetli bir bitkidir. Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitkidir. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir. Rutubetli ve sulak toprakları sever. Gövdeleri dik, tüysüz, köseli, içi boş ve çok dallı, yaprakları saplı, parçalı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekler semsiye şeklinde toplanmıştır. Yaprakları tüysüz, koyu yeşil renkli ve özel kokuludur.
Bugün hemen tüm dünyaya yayılmıştır. Esas kökeni tam olarak bilinmeyen maydanozun ana vatanı  büyük olasılıkla Akdeniz bölgesidir. Eski Yunan’da ve Roma’da  maydanozun tıp alanında ve baharat olarak kullanıldığı biliniyor. Bahçe maydanozu tüm organlarında fakat özellikle meyvelerinde uçucu yağ içerir. Bu uçucu yağın en önemli kısmı ‘apiol’dur.
Ağız kokularını gidermek için
Maydonoz lezzetinin yanı sıra tüm şifalı bitkiler gibi sağlık açısından da çok faydalıdır. En çok bilinen faydası sindirim salgısını artırıcı özelliğidir. Bu sayede sindirimi kolaylaştırarak, mideye yardımcı olur ve  alınan gıdaların rahatça hazmedilmesini sağlar.
Ayrıca rahatsız edici ağız kokularının giderilmesinde maydanoz harikalar yaratır.  Maydanozun ağız ve midede sağladığı koku, etrafa yayılması istenmeyen kokuları önler.
ViTamiN deposu
Maydanozun yapraklarında A, C ve K vitaminleri bulunur. Yapraklar çoğu kez idrar söktürücü olara da kullanır. Yapılan araştırmalar maydanozun, iltihaplı yaraların iyileştirilmesinde, yüksek tansiyonun düşürülmesinde de etkili olduğunu gösteriyor. İçinde bulunan A vitamini nedeniyle gözler için de çok yararlı bir besindir. Görme gücünü artırır. Cinsel gücü de artırdığı tespit edilen bu mucizevi bitki cildiniz için çok doğal bir tonik vazifesi de görürür… Maydanozun kaynatılıp soğutulmuş suyu bir pamukla alınarak yüz silindiğinde cildi yumuşatıcı etkisi vardır.



Daha detaylı bilgi için ELLeZzA sayfamıza giriş sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder